Cum alegi parchetul ideal pentru locuinta ta

Postat de

Atunci cand vrei sa-ti renovezi casa, ori iti construiesti una noua, vei constata ca pardoseala este unul dintre cele mai importante lucruri deoarece orice design interior trebuie sa tina seama de amenajarea podelelor. Si cum podeaua si parchetul sunt parca doua cuvinte care nu pot fi despartite, doresc sa iti dau cateva sfaturi in materie de culoare, tip de lemn folosit si tipul parchetului potrivit pentru locuinta ta.

Sunt trei tipuri importante de parchet despre care as dori sa vorbim: parchetul masiv, parchetul stratificat si parchetul laminat. Tipul parchetului trebuie ales cu grija in functie de bugetul pe care-l ai la dispozitie dar si de zona si de traficul pe care preconizezi ca o sa-l aiba. De exemplu, parchetul laminat e mai accesibil ca pret decat parchtul stratificat sau parchetul masiv, dar nu la fel de durabil fiind recomandat pentru zone cu traffic redus.

Daca te afli in cautarea unei pardoseli care sa-ti dea o senzatie naturala si calda, parchetul stratificat ofera solutia ideala pentru tine. Se numeste parchet stratificat deoarece este fabricat din mai multe straturi de lemn, foarte mult folosit din aceasta gama fiind cel triplustratificat. Are urmatoarea alcatuire: in partea superioara se afla stratul nobil care specifica tipul parcheului: stejar, bambus, frasin etc. se mai numeste strat de uzura. Stratul intermediar si cel de baza sunt de obicei confectionate din molid, brad, salcam sau HDF. Poti accesa link-ul pentru a vedea lista de firme specializate in parchet statificat. ( daca link-ul nu functioneaza, incercati URL-ul: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Parchet-stratificat.html ).

Parchetul cel mai utilizat la ora actuala in Romania reprezinta parchetul laminat, cu un pret accesibil, dar nu si extreme de durabil. Mare atentie deoarece o grosime mai mare a parchetului nu iti asigura si o calitate mai buna sau o resiztenta superioara. Este important sa fii atent la placa de rezistenta a parchetului laminat care poate fi realizata din MDF sau HDF, cel din urma avand o calitate mai buna si fiind mai rezistent. Nu uita, de asemenea, sa folosesti pentru fiecare camera in parte parchetul potivit in functie de trafic, producatorii de parchet in general specifica destul de clar destinatia pe ambalaj: trafic casnic, trafic casnic intens, trafic comercial mediu, trafic comercial intens. Incearca sa tii seama de recomandari.

Un alt parchet cu un aspect foarte natural dar si o rezistenta sporita este parchetul maisv, acest parchet insufleteste aspectul oricarei incaperi. Este recomandat pentru trafic intens si ofera o foarte buna termoizolatie si izolatie fonica deopotriva. Iti recomand parchetul masiv deoarece este durabil si te poti bucura de el o perioada mai mare de timp, chiar daca este putin mai costisitor. Acceaseaza link-ul pentru a vedea lista de firme specializate in parchet masiv. ( daca link-ul nu functioneaza, incercati URL-ul: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Parchet-masiv.html )

Parchetul, fie el parchet maisv, laminat sau stratificat mai poate fi clasificat in functie de duritatea lemnului folosind scara Brinell. Vei putea vedea in continuare ca esentele exotice prezinta o duritate mai mare.

Informatii suplimentare privind diferentele dintre parchetul laminat si parchetul masiv puteti afla accesand URL-ul: http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-casei/care-este-diferenta-dintre-laminat-si-parchet-din-lemn-masiv~ni8he5

Consider ca un alt element foarte important reprezinta culoarea. Indiferent ca este vorba despre parchet laminat, parhet stratificat sau parchet masiv, un parchet din lemn inchis este potrivit intr-o camera spatioasa, pe cand un parchet din lemn deschis la culoare intr-o camera mai mica se va potrivi excelent deoarece face ca spatiul sa para incapator. De asemenea, incearca sa nu folosesti mobila din lemn de aceeasi culoare cu parchetul, camera va deveni monotona si plictisitoare, joaca-te contrastand diferite nuante si intensitati, iti va placea la nebunie.

Deci, indiferent daca alegi parchet laminat, masiv, sau stratificat, fii atent ca acesta sa se potriveasca nivelului de trafic destinat incaperii, mult succes!

Surse:
http://www.ziare.com/casa/apartamente/stii-cum-sa-alegi-parchetul-potrivit-locuintei-tale-1370312
http://epochtimes-romania.com/news/sfaturi-pentru-alegerea-parchetului—232008