Directorul Romsilva retras din CA

Postat de

Unul dintre membrii consiliului de administratie al Romsilva a fost revocat de minister. E chiar directorul. Nici o zi fara stiri Romsilva ?

Conform informatiei oferite de catre minister, Directorul Adam Craciunescu a fost revocat din Consiliul de Administratie al Romsilva.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație

Astfel ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer a mentionat ca are cunostinta de nemultumirile din piata referitoare la preturile mari ale resursei lemnoase dar ca revocarea din cadrul Consiliului de Administratie a directorului Romsilva este doar o pura coincidenta.
D-na ministru a mai mentionat ca la Romsilva este in curs de solutionare o problema organizatorica ce tine mai mult de guvernanta, fiind vorba despre o guvernanta proasta deoarece din cei 7 membrii ai consiliului de administratie 4 sunt angajati ai agentiei.

Reamintim ca in ianuarie 2015, Craciunescu a fost trimis în judecata în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt implicați și Viorel și Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și senatorul Tudor Chiuariu. Crăciunescu a fost acuzat de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat – coform informatiilor furnizate de catre DIGI24.

In ce priveste preturile la lemn ministerul a aruncat pisica in ograda Romsilva mentionand ca nu ministerul se ocupa de preturile licitatiilor. Romsilva a inapoiat rapid `serva` ministerului aratand ca „Romsilva a reactionat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față aceasta nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.”

In Romania la or actuala lucreaza in industria lemnului mai mult de 13 000 de angajati cu o valoare in cadrul PIB de cca 2% si cu exporturi de mobila de 1,88 miliarde

Pentru cei interesati cateva date referitoare la masa lemnoasa exploatata in Romania : bustean importat : >2.000.000 mc; exporturi cca 200.000 mc. Da importam mai mult lemn conform datelor din Inventarul Forestier Nattional. Si da : oficial se exploateaza mult mai putin decat in 1989.
Pana la revolutie volumul mediu exploatat era de cca 25 mil mc / an iar dupa 1989 volumul mediu anualizat a ajuns la doar 15 mil mc.

Surse: Agerpres, Realitatea, IFN, Digi24

Comentarii 2

Lasă un răspuns