Romania se modernizeaza – open data intra in actiune

Postat de

Recent au fost introduse primele liste cu peste 2672 de contribuabili mari si mijlocii cu restante semnificative la bugetul de stat.

Datele pot fi accestae in mod transparent de catre orice utilizator de la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat.

Astfel cetatenii au acces la date si informatii referitoare la alimentarea bugetului de stat si mai exact la datele ANAF referitoare la colectarea sumelor ca urmare a implementarii noilor actiuni guvernamentale. Reamintim ca prin intermediul programului de guvernare 2013-2016, Guvernul României și-a asumat înființarea în directa coordonare a Primului Ministru a Departamentului pentru Servicii Online și Design. Între altele, Departamentului îi revine sarcina de a conduce eforturile privind datele deschise (open data), împuternicind cetăţenii să identifice, să descarce și să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publica.

Informatiile sunt prezentate in gadrul portalului http:date.gov.ro ce reprezinta o aplicare a initiativeieuropene Open Data – punerea la dispoziția publicului de date accesibile, reutilizabile si redistribuibile in mod liber, fără a ține cont de restricții de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data). Unele date prezente au fost deja făcute publice, iar date.gov.ro le disemineaza mai departe într-o formă unificată.Activitatile sunt in deplina transparenta si doresc sa urmareasca modelele similare din SUA si UK.

Astfel principiul de functionare este unul mai mult decat laudabil in sensul ca cetatenii vor avea mai multe informatii despre modul cum functioneaza administratia publica si mai ales despre modul in care aceasta isi fundamenteaza deciziile.

In ce priveste lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, aceasta se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligaţiile fiscale restante fac obiectul publicării pe pagina de internet a ANAF și Procedura de publicare a listelor debitorilor şi cuantumul obligaţii fiscale restante înregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016. Contribuabilii cu restanțe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale.

Ce este interesant este faptul ca pe langa seria de date referitoare la datoriile principalilor contribuabili catre ANAF in cadrul portalului https://data.gov.ro se regasesc si date concrete care pot face viata mai suportabila contribuabilor ca de exemplu : „Registrul diriginţilor de şantier autorizaţi de I.S.C.” sau „Lista alfabetica a traducatorilor si interpretilor – actualizata la 03.05.2016” etc.

Drept urmare asteptam si noi cu mare interes seturile de date pentru domeniul lemnului si al exploatarii acestuia. Nu de alta dar poate asa vom avea o imagine mai reala asupra resurselor acestei industrii cat si despre implicatiile asupra mediului. Cunoasterea acestor elemente ar permite societatii civile sa faca aprecieri si propuneri pertinente pe care segmentul gurvernamental ca reprezentant al societatii le poate pune in practica.

 

Lasă un răspuns