Romania creste salariul minim pe economie la 1450 RON

Postat de

Anuntata la sfarsitul anului trecut odata cu stabilirea noului guvern, cresterea salariului minim pe economie este oficiala.

Reamintim ca la sfarsitul anului trecut seful partidului de guvernamant din Romania a anuntat punerea in practica a uneia dintre masurile prevazute in programul de guvernare si anume cresterea salariului minim pe economie de la 1250 la 1450 lei.

In ceea ce priveste efortul financiar al angajatorului se remarca o crestere cu 245 de lei a efortului pentru fiecare dintre angajati. Astfel patronii vor trebui sa suporte o cheltuiala finala de 1783 lei fata de 1538 lei in prezent.

Beneficiul pentru fiecare angajat este calculat la nivelul de 140 lei, fiecare dintre acestia luand acum 1065 fata de 925 lei in prezent.

Sindicatele au cerut in nenumarate randuri majorarea salariului minim pe econmie insa pana acum solicitarile lor au ramas fara ecouri.

Un studiu al unui institut subordonat Mnisterului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a aratat ca o asemenea crestere a salariului minim va duce la scaderea competitivitatii IMM-urilor si implicit la afectarea intregii economii.

Pe de alta parte o serie de antreprenori si organisme patronale au evidentiat faptul ca desi reprezinta o cheltuiala suplimentara aceasta masura este binevenita deoarece se traduce prin mai multi bani la consumatori si prin urmare vor beneficia de crestere a desfacerii.

Impactul estimat al acestei masuri este de cca 1,1 milioane de salariati.

Unul dintre aspectele ‘pozitive’ pentru salariatii posesori si de autovehicule este ca implicit si valoarea amenzilor de circulatie creste corespunzator, un punct de amenda fiind egal cu 10% din valoarea salariului minim pe economie.

Hotararea majorarii salariului minim pe economie a fost publicata in monitorul oficial si va produce efecte incepand cu data de 1 februarie 2017

Lasă un răspuns