Romanii sunt din nou interesati de sculptura in lemn

Postat de

Pentru prima oara, a fost organizata o tabara de sculptura in lemn de catre Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, participantii reprezentand elevi ai liceului “Samuil Vulcan” din localitatea Beius. Aceasta tabara s-a desfasurat sub intrumarea profesorilor Doina Tătar, Cătălin Iagăr si Claudia Iagăr, profesor supraveghetor din data de 29.06.2017 pana in 02.07.

Elevii au invatat si exersat sculptura in lemn cu daltita si ciocanul, pe subiecte care fac parte din ornamentica romaneasca: spicul de grau, soarele, vita de vie. Prin aceasta tabara s-a dorit reinvierea si pastrarea acestui mestesug, prin atragerea tinerilor catre sculptura din lemn care in timp sa devina o activitate placuta pe care acestia sa o practice in timpul liber, si, de ce nu, sa le asigure existenta celor care doresc sa faca o vocatie din aceasta activitate interesanta. Hobby-urile sunt un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din viata noastra, iar Gheorghe Coroiu, un fost geolog de 68 de ani este un exemplu in acest sens. Chiar daca meseria lui a fost cu totul alta, mereu a pastrat timp pentru activitatea lui preferata, sculpura in lemn. Acum, iesit la pensie, are tot timpul din lume pentru a-l dedica sculpturii si face iconostase pentru biserici. In orice caz, evenimentul a fost un succes si probabil ca pe viitor se vor organiza din nou activitati asemanatoare.

Sculptura in lemn nu este singurul mestesug promovat in aceasta perioada. Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, in perioada 3 iulie- 11 august 2017, va derula proiectul de creatie “Vara pe Ulita”, editia 25. Copii si tinerii sunt asteptati timp de 6 saptamani sa invete diverse mestesuguri intre orele 10 si 14, precum: modelaj, tesut, croit, olarit, icoane pe sticla sau lemn, masti populare, impletituri vegetale si multe altele. Este un prilej bun pentru copii de a-si petrece vacanta de vara intr-un mod educativ.

Dar sculptura nu este singurul loc in care lemnul este vedeta. Acest material este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru constructia caselor deoarece are foarte multe avantaje precum rezistenta, izolare termica si fonica buna, aspect natural si lista poate continua. In tara noastra inca mai exista foarte multi constructori de case din lemn, dar daca esti genul de om care face lucrurile singur, exista foarte multa informatie pe internet iar materialele se pot achizitiona online de aici.

Surse:
www.bihon.ro/tabara-de-sculptura-traditionala-in-lemn/1859881
www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/un-fost-geolog-a-devenit-sculptor-de-iconostase-din-pasiune-1885670
www.antena3.ro/actualitate/cultura/tabara-de-creatie-vara-pe-ulita-la-muzeul-satului-422768.html