Salariu minim Nu creste in 2016
. Cel putin nu in prima parte a anului.
La fel ca la orice opera de arta colectiva apar probleme, in ce priveste paternitatea, in sensul ca principalul actor doreste asa cum e si normal dealtfel sa-si puna amprenta asupra lucrarii.
In ce priveste bugetul de stat pe 2016 noul executiv ne aduce la cunostinta ca :
Conform proiectul bugetului pe anul 2016 nu este inclusa majorarea salariului minim pe economie la 1 ianuarie.
Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu a declarat vineri
„Vom analiza impactul pe care l-ar avea cresterea salariului minim pe economie si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creste, pentru ca nu avem cum sa facem aceasta estimare asupra economiei si degeaba spunem noi ca vrem sa stimulam economia cu un pachet atat de generos fiscal si pe care am facut un efort foarte mare sa il includem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul de afaceri. Nu putem sa facem aceasta majorare peste noapte, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei”, a declarat vineri.”
Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să facă o analiză complexă în prima parte a anului pentru a vedea dacă varianta creşterii salariului minim este viabilă.
Urmare a discutiilor cu reprezentantii mediului privat a fost relevat faptul ca masura nu este suficient documentata mai ales in priveste studiul de impact in domeniul zonei private. Angajatorii au atras atentia ca marirea nivelului salariului minim pe economie poate duce la migrarea unei parti a angajatilor din zona alba in zona gri sau chiar zona de munca la negru.
Acestia au mentionat ca desi toata lumea isi doreste sa castige mai mult si sa aiba angajati platiti mai bine si mai motivati acest lucru nu trebuie sa se intample in dauna firmelor pentru ca in felul acesta ar fi pusa o presiune mare pe firme si este posibil sa fie afectate chiar locurile de munca si asa precare.
In ce priveste contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%, iar in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6%, cat prevede Legea nr. 411/2004.
actualul guvern prgnozeaza insa o crestere de 0,1 % desi executivul anterior anuntase o crestere de 0,5%.
Procentul de 6% reprezinta un angajament fata de Comisia Europeana si totodata o obligatie legala.
Reamintim ca vechiul executiv promisese o crestere a salariului minim la 1200 ron incepand cu data de 1 ianuarie 2016
Cresterea economica prgnozata pentru anul viitor este de 4,1% conform analistilor