Conform unui raport al romsilva Romania are una dintre cele mai mari suprafete de padure cu lemn certificat.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva spune că 2,32 hectare din fondul forestier pe care îl administrează sunt certificate, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe din Europa, iar certificarea atestă un management responsabil al pădurilor.
La solicitarea Mediafax, Romsilva a comuncat faptul ca are în administrare fondul forestier de stat, care în 2014 era de 3,2 milioane de hectare, la care se adauga şi 1,08 milioane de hectare din fondul forestier privat,.
Avand in vedere faptul ca in ultimii ani a fost retrocedata o suprafata semnificativa de cca 1 milion de ha, Romsilva a inregistrat o diminuare a fondului forestier proprietate publica in timp ce a crescut evident suprafata de padure din domeniul privat.
Romsilva deţine certificat FSC (Forest Stewardship Council – Consiliul de Administrare Forestieră) pentru management forestier, în cadrul a 215 ocoale silvice (din 323) din subordinea a 28 de direcţii silvice (din 41), situate în diferite zone ale ţării, cu o suprafaţa totală certificată de aproximativ 2,32 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, se arată într-un comunicat al regiei.
Astfel, România este una din ţările cu cele mai mari suprafeţe de păduri certificate în Europa, potrivit Romsilva.
Demararea procedurilor a inceput in anul 2000 iar primul certificat a fost obtinut abia in anul 2002.
Desi parcursul este unul relativ acceptabil si normal mai sunt multe de facut iar in prezent regia a comunicat ca se creează posibilitatea punerii la dispoziţia tuturor agenţilor economici interesaţi a unui volum de masă lemnoasă certificată, fiind asigurat astfel accesul pe piaţa produselor certificate. De avantajele certificării beneficiază, de asemenea, producătorii de materie primă certificată, comunităţile locale, angajaţii din sectorul forestier, organizaţiile neguvernamentale etc.
Majoritatea ţărilor din Europa, America sau Asia implementează un sistem de certificare (FSC sau PEFC), unele ţări având implementate chiar ambele sisteme de certificare pe aceleaşi suprafeţe.
La nivel mondial, suprafaţa certificată FSC este de aproximativ 183 milioane ha, în România sistemul FSC fiind singurul prezent la ora actuală.
Sursa : http://www.mediafax.ro/
Suna bine dar tot nu am incredre in Romsilva. Prea mult timp au functionat doar ca o pusculita de partid care se `hranea` cu avutia noastra a tututor. Si pe deasupra mai puneau si bete in roate industriei pentru ca nu-i asa putea sa produca doar cine avea acces la materia prima.
Dar pentru ca speranta moare ultima sa speram ca drumul va continua si ca vor fi sprijiniti si particularii in a-si certifica padurile si de ce nu in a-si comercializa lemnului in mod legal,eficient, sustenabil si fara ‘acordul’ unor comitete si comisii..