Cresterea economica exorbitanta a Romaniei naste noi paradoxuri sau care e varianta pozitiva a faptului ca nu ai drumuri

Postat de

Aflam cu o oarecare surprindere ca de la inaltimea cifrelor oficiale atat in plan intern cat si in plan extern, Romania inregistreaza cresteri economice record. Si asta an de an.

Si totusi:

Un studiu recent al Bancii Mondiale ne arata faptul ca romnii devin din ce in ce mai saraci si tocmai au luat locul fruntas la acest capitol. Cum intre Romania si Bugaria ca tari vecine care au fost acceptate in UE cam in aceiasi perioada exista o concurenta reala banuiesc ca si aici pe acest domeniu trebuia ca aceasta sa se manifeste.

Probabil ca politicienii romani nu au inteles ca aici chiar trebuia sa lasam locul altora pentru ca tocmai se lauda ca am luat locul fruntas la saracie in cadrul UE. Pentru ca avem 25% din locuitorii tarii care traiesc in mediul rural si care supravietuiesc cu mai putin de 5,5 usd pe zi.

Dar sa revenim sa zicem asa la oile noastre: Intr-un nou studiu facut de data aceasta la nivelul UE am aflat ca un alt indicator in ce priveste veniturile populatiei si starea de spirit ne cam da de furca.

Pentru ca desi pare o chestie mic burgheza treaba cu vacantele sa nu uitam ca acestea sunt extrem de importante in economia muncii deoarece concediul este mentionat pentru refacerea fizica si psihica. Chiar este o chestie normala si trebuie sa ne gandim la faptul ca pana si utilajele si echipamentele beneficiaza de o pauza anuala – pentru revizii si mentenanta tehnica…

Si tocmai aici ne lovim de o mica problema – pentru ca populatia Romaniei in proprotie de 76% nu a a mai avut nici o vacanta in anul 2016. Si asta din motive financiare conform studiului.

Iata deci explicatia faptului ca s-au gandit la noi guvernantii – indiferent de culoarea lor politica. Au dat la zile libere si au lipit la sarbatori astfel incat fara sa vrei tot primesti o mini-vacanta. Ok nu ai bani stai acasa ca “nicaieri nu este ca acasa”. Aici cred ca intra cel bine ce zicea un ministru : “Daca facem autostrazi si strazi o sa plece lumea mai usor din tara.. ” . Dar nici asta nu cred. Desi daca sta sa ma gandesc bine au ramas in tara tinerii care se pare ca in mare parte sunt analfabeti functionali care inca nu s-au prins cum sa-si cumpere bilet de avion..[ Banca Mondiala – 40% dintre tinerii din Romania stiu sa scrie si sa citeasca dar nu stiu sa aplice aceste cunostinte 🙂 ]

Iar antreprenorii se plang ca nu au oameni si apoi ca si pe aia ramasi ii trimite statul in tot felul de concedii si minivancate fortate. Se plang pentru ca daca tot ai marit nivelul salariul minim ar fi dragut sa am si cu cine sa lucrez. Dar hmmm, asta-i alta treaba.

Personal eu unul as propune sa pot combina cand vreau eu toate minivacantele astea cu concediul de odihna si scot lejer de un part-time legal.

Acum sa vedem cateva cifre din raport:

In urma României se află Portugalia cu 74,4% din populaţia ţării care nu au călătorit în 2016 (ei chiar au avut mega gaura cand a fost criza – e explicabil), Bulgaria cu 70,2% şi Grecia cu un procent de 64,4%.

Eurostat arată că 76% dintre români nu au călătorit în 2016, aproximativ 55,3% dintre români invocă motive financiare, 12,8% din motive de sănătate, iar 4,9% nu simt motivaţia pentru care să călătorească. Un procent de 8,9% din cetăţenii ţării au precizat că motivele pentru care au ales să nu călătorească în 2016 au fost pentru că au avut angajamente familiale, 13,1% au muncit sau studiat, iar 4,9% invocă alte motive.

În 2016, potrivit Eurostat, 62% din populaţia Uniunii Europene (cu vârsta de 15 ani şi peste) a efectuat cel puţin o călătorie turistică în scopuri personale. Jumătate (50%) au făcut cel puţin o călătorie turistică internă, cu cel puţin o şedere peste noapte în 2016, şi aproape o treime (32%) au efectuat cel puţin o călătorie în străinătate.

Eu unul sunt foarte optimist si ma gandesc ca de fapt romanul este foarte harnic si doreste de fapt sa munceasca mai mult si chiar si in vacante.

Surse

https://www.realitatea.net/romania-este-prima-in-topul-tarilor-din-ue-in-care-populatia-nu-pleaca-in-vacanta_2153776.html

http://www.mediafax.ro/economic/eurostat-romania-este-prima-in-topul-tarilor-din-ue-in-care-populatia-nu-pleaca-in-vacanta-17329870