Reformam sistemul radical si hotarat dar sa nu ne grabim asa tare

Postat de

Reformam sistemul dar cu conditia sa nu se schimbe nimic.

Preţurile de referinţă pentru anul de producţie 2016 al masei lemnoase vor fi determinate în funcţie de condiţiile de piaţă, informează, vineri, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă.

Prin intrarea in vigoare a HG 43/03 februarie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924 din 4 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial ai României nr. 95/8.02.2016, au fost asigurat cadrul legal pentru determinarea in conditii de piata a preturilor pentru masa lemnoasa in anul 2016.

Astfel, Romsilva in baza noului act normativ, a emis Decizia nr. 45/12.02.2016 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 691/11.12.2015.

Va reamintim ca la inceputul lunii februarie, ministrul Cristiana Paşca a anuntat ca va demara demersurile pentru clarificarea modului de stabilire a preturilor de referinta, in urma scandalului de presa si a protestelor vehemente ale tuturor celor implicati in industria lemnului proteste care au culminat cu manifestatiile din Bucuresti si Suceava

D-na Paşca-Palmer a subliniat că a fost nevoie de aceste avand in vedere ca in prezent sunt numai 1,5 milioane de metri de cubi de masa lemnoasa care s-au licitat, iar anul trecut pe vremea aceasta erau mai mult de 4 milioane de metri cubi de lemn licitaţi.
Deasemenea d-na ministru reamintit că nu ministerul realizeaza formula de calcul, ci doar poate aduce clarificari si lamuriri legislative, astfel încât Romsilva să stabilească pretul de pornire a licitaţiei.

In ce priveste HG mentionata anterior o noutate este data de aparitia termenului de „preţuri de referinţă pentru fiecare an de producţie”.

Astfel avem situatia in care „preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie – preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare; preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative”.

Pana la data actualei HG preţul de referinţă era definit doar pentru proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale, noua definiţie acoperind şi proprietatea publica a statului.

Noua definiţie permite modificarea preţului de referinţă în cazul în care condiţiile pieţei o impun, au mentionat reprezentanti ai administratiei. Ca e o mica prostie din partea lor si ca sistemul va colapsa din nou asta o spun oamenii. Cum adica faci sistem concurential, sprgi monopolul si ajustezi preturile conform raportului cerere-oferta dar vii aopi si spui : „modificam cel mult odata pe an”. Probabil ca de asta tot curg solicitarile de import de masa lemnoasa. Dar sa nu fim carcotasi si dam o sansa.

O alta noutate ar fi data de noua prevedere care defineste gradul de accesibilitate ca fiind unul dintre criteriile pentru pretul de referinta pentru fiecare an de productie.
Asta e chiar buna sa recunoastem

Pe scurt, in sinteza lucrurile de la distanta monitorului par cam asa: – Schimbam, reformam din temelii dar prima data schimbam virgula si apoi mai vedem.
Ramane de vazut cum apar lucrurile in lumina realitatii economice de zi cu zi. Nu de alta dar aceasta este cea mai importanta atat pentru buget cat si mai ales pentru toti cei care au legatura cu industria lemnului.

Lasă un răspuns