Cat de bine sta Romania la un nou cutremur ? La fel ca acum 25 de ani si la fel ca acum 40 de ani. Progress real …
Ce e haios pe acest subiect este ca aproape orice fel de `cutremur` – social, politic, financiar ne prinde la fel.. Inocenti pana la capat
Si apropo de alte tipuri de cutremure – tocmai ce BNR a anuntat un curs de 4,48 ron / eur.. Vine `cursul cel mare` ?
Un cutremur major de amant – similar celui din 1977 va costa Romania aproximativ la fel. Cu toate ca ne despart peste 40 de ani de la marele cutremur se vede treaba ca nu am reusit sa invatam mai nimic din lectiile istoriei.
Astfel, Ministerul de Finante ne spune zilele acestea ca daca maine ne prinde un cutremur de magnitudine similara vom avea costuri estimate la fel de cca 2 miliarde. De data asta de euro nu de dolari ca in 1977. Daca ne raportam la paritatea euro/dolar actuala si la `costul` cutremurului din 1977 rezulta fara indoiala ca de data asta ne va costa o idee mai mult.
Acest lucru arata fara putinta de indoiala faptul ca societatea romaneasca a reusit sa `invete`. Din pacate pana acum am reusit sa invatam doar cum sa NU aplicam tehnologiile moderne de constructii, despre cum sa NU bagam in seama ciclitatea naturii, despre cum sa EVITAM norme, etc. Dar cel mai important probabil am reusit sa `invatam` cum sa ne furam caciula singuri.
Este inadmisibil sa avem exact aceleasi pierderi in conditiile actuale de progres tehnologic. Asta sa nu mai vorbim de faptul ca accidentul din clubul Colectiv a aratat ca indiferent cine ai fi poti sa mori azi sau maine intr-o hruba nenorocita pe care tu o credeai sigura pentru ca asa itzi spuneau toti inclusiv autoritatile.
Tot accidentul acesta ne-a aratat din pacate faptul ca romanii au dreptate. Au dreptate cand spun ca `prostul nu e prost destul daca nu e si fudul`. Pentru ca daca am fi finalizat investiile la timp sau daca am fi recunoscut doar ca nu aveam conditii reale de tratament si am fi transferat pacientii in strainatate mai devreme poate ar fi supravietuit mai multi.
Oare in cazul unui cutremur, care dintre noi va fi ghinonist si care va fi norocos ? Apreciem ca se iau unele masuri pentru dar poate ar fi cazul sa ne miscam mai repede si vorba reclamei – `mai cu talent`. Pentru ca daca 25 de ani nu ai consolidat nimic iar acum doar mergi sa inchizi nu poate fi o solutie tocmai fericita. Inchiderea e primul pas dar trebuie sa punem si ceva in loc.
Credeti ca se poate schimba ceva in tara asta, macar din acest punct de vedere ?
Cum e posibil ca mereu sa fim suprinsi de faptul ca iarna vine in fiecare an si ca e posbil sa avem cutremure de pamant cam la 40 de ani statistic?
Totusi cred ca pentru industria procesarii si prelucrarii lemnului rezultatele nu ar fi atat catastrofale ca in alte industrii avand in vedere faptul ca la ora actuala foarte putine investitii ale industriei sunt in cladiri inalte si supuse riscului sau in ecuipamente de foarte mare complexitate.