Exploatarea forestiera incepe sa intre in legalitate in Romania

Postat de

Se pare ca in Romania numarul copacilor taiati ilegal a scazut, exploatarea forestiera incepand de anul trecut sa tinda catre sustenabilitate si legalitate. Fata de 2015 an in care se inregistrau aproximativ 100 de cazuri de taieri ilegale pe zi, in anul 2016 numarul acestora a scazut la 26. O cifra ce promite mult in ceea ce priveste exploatarea forestiera legala din tara noastra.

Raportul Greenpeace arata ca judetele fruntase unde exploatarea forestiera s-a desfasurat ilegal sunt Maramures, Iasi si Cluj. Cu toate acestea, Valentin Salageanu, reprezentantul Greenpeace a spus ca acest raport reflecta doar cazurile descoperite de instituriile statului si ca taierile ilegale pot fi in numar ceva mai mare, doar ca totusi nu ar trebui sa ne descurajam. O idee foarte buna ar fi crearea unui registru unic de evidenta pentru exploatarea forestiera, transparent pentru toata lumea, astfel incat taierile ilegale sa poata fi detectate mult mai usor de catre cetateni.

O alta solutie extrem de buna, consider eu, ar fi promovarea firmelor care practica exploatarea forestiera intr-un mod durabil si etic. Acest element a fost dovedit prin masurile luate impotriva unui procesator care incerca sa lucreze la limita legii. Pana la urma resursa lemnoasa este regenerabila doar indeplinind 3 conditii : volumul replantarilor sa fie superior; taierile ilegale si haotice sa fie limitate si pana la urma eliminate si in cele din urma evident ca planurile de taiere si comercializare a masei lemnoase sa fie facute in mod just si transparent.

De curand, Guvernul a propus printr-un proiect legislativ, ca padurile retrocedate sa nu mai fie pazite de statul roman iar specialistii spun ca acest lucru ar putea inrautati situatia tarii in ceea ce priveste exploatarea forestiera legala deoarece hotii de lemn ar putea vedea in asta o oportunitate. Totusi, oricat ar incerca statul roman sa imbunatateasca situatia, cea mai buna solutie ramane constientizarea necesitatii exploatarii sustenabile si a padurilor.

Surse:

https://www.antena3.ro/actualitate/romanii-se-mobilizeaza-pentru-salvarea-padurilor-taierile-ilegale-de-copaci-au-scazut-spectaculos-417235.html
http://revista22.ro/70263158/parlamentul-ncurajeaz-tacit-jaful-din-pdurile-romniei-sanciunile-silvice-un-fleac.html