Paletii din lemn, mai profitabil sa ii cumperi sau sa ii inchiriezi

Postat de

In ultimul timp, in Europa firmele incep din ce in ce mai mult sa treaca de la achizitia propriilor paleti din lemn, la inchirierea lor datorita numeroaselor avantaje pe care le genereaza externalizarea. Avantajele sunt urmatoarele: in primunl rand firmele scapa de obligatia de a declara si recicla paletii, se reduc costurile de depozitare, reparatie si colectare. In total costurile operationale sunt reduse cu aproximativ 20%.

Initial, companiile isi cumparau proprii paleti din lemn, care trebuiau apoi depozitati, recuperati de la retailer, reparati sau reciclati. Toate aceste opratiuni implica niste costuri de care se ocupa compania care iti inchiriaza paletii daca alegi aceasta modalitate.

Tranzitia poate fi extrem de simpla deoarece poti scapa usor de paletii vechi, exista numeroase firme care cumpara paleti din lemn pe piata. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Paleti-simpli.html)

Reprezentatii CHEP, compania internationala care inchiriaza paleti furnizorilor, spun ca impactul asupra mediului este unul extrem de pozitiv, deoarece de 3 ani de cand aceasta companie este prezenta pe piata din Roamania a reusit sa reduca taierea lemnului cu 3364 metri cubi, emiterea de dioxid de carbon cu 3895 tone si au fost inregitrate mai putine deseuri sub forma de paleti cu 320 de tone.

Companiile Romanesti sunt inca reticiente la aceasta tranzitie, de la a avea proprii paleti din lemn la inchirierea lor, sau unii patroni nici nu stiu de aceasta posibilitate. Aceasta este o problema specifica romanilor, la noi tranzitiile au loc destul de greu.

Ar trebui sa fim si noi romanii, putin mai receptivi la schimbarile benefice care se produc in Europa si sa le adoptam mai rapid pentru a avea in timp util parte de toate plusurile de care altii profita deja. Paletii din lemn pe care ii detinem deja se pot deci vinde catre firmele de reciclare. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Paleti-Europaleti.html)

Cele mai multe companii care au profitat din plin de acest serviciu fac parte din firmele producatoare de ulei, ambalaje, zahar si produse de curatenie si igiena personala.

Ar trebui sa luam cu totii exemplu si sa abordam aceasta metoda care ne duce cu pasi siguri catre o economie putin mai performanta!

Surse:
www.green-report.ro/reutilizarea-paletilor-o-afacere-profitabila-pentru-mediu-si-economie
www.capital.ro/producatorii-care-inchiriaza-paleti-scutiti-de-costuri.html
traficmedia.ro/ro/10176-sectoarele-economice-cu-cele-mai-eficiente-lanturi-de-distributie.html