IKEA se dezvolta in Romania. Integrare verticala si orizontala strategica a operatiunilor. IKEA isi extinde sfera operatiunilor in domeniul imobiliar.
Putina lume cunoaste faptul ca IKEA cunoscutul grup din industria de mobila are si o componenta imobiliara puternica.
Ziele acestea grupul a anuntat achizitionarea unui teren de cca 48 de ha in nordul capitalei in vederea demararii unui proiect imobiliar de proportii.
Lotul se afla in apropierea lacului Straulesti unde se lucreaza destul de intens la o noua statie de metrou.
Desemenea grupul mai detine si alte active imobiliare pe care doreste sa le valorifice. Este vorba despre platforma industrială Timpuri Noi şi alt proiect în sectorul şase al capitalei.
Timpuri noi Square va fi un proiect mixt, cu spaţii comerciale, de birouri dar şi rezidenţiale iar Business Garden va fi doar pentru birouri şi spaţii comerciale.
Anul trecut, Ikea a cumpărat şi 33.000 de hectare de pădure, devenind astfel cel mai mare proprietar privat de păduri din România.
Dupa cum se poate observa din aceste doua axe de actiune comunicate public grupul realizeaza atat o integrare pe verticala cat si una pe orizontala a operatiunilor, securizand atat partea de desfacere a produselor proprii catre benefciarii celor doua imobile cat si partea de securizare a furnizarii de masa lemnoasa la un pret acceptabil productiei.
Noile evolutii din piata confirma strategia grupului. Astfel toate companiile care nu detin suprafete forestiere impresionante pentru exploatare (prezenta sau viitoare) sunt la mana licitatiilor Romsilva. Iar despre RNP-Romsilva nu putem sa zicem decat de bine pentru ca oricum are monopol iar pentru deciziile proaste nu vrea nimeni sa plateasca.
Reamintim ca vanzarile de masa lemnoasa ale Romsilva s-au prabusit dramatic in urma faptululi ca preturile la materia prima au crescut exponential in conditiile in care exista un foarte puternic proces deflationist la nivel mondial concretizat in ieftinirea preturilor la materii prime si materiale.