O casa ecologica 100% a fost construita in Bistrita

Postat de

O casa ecologica unica a aparut de putin timp langa statiunea Singeorz-Bai din Bistrita. Locuinta este 100% ecologica, fiind construita din lemn, paie si muschi de copac. Este o locuinta in toata regula, avand 80 de metri patrati, la parter este dotata cu doua dormitoare iar la etaj se afla living-ul cu bucatarie integrata. Accesul din dormitoare catre living se face printr-o scara ingusta din lemn realizata manual iar pe acoperis se poate observa frumusetea zonei de la inaltime. Semineul a fost realizat de un foarte bun sculptor din zona si este deosebit.

Lui Paul, proprietarul casei, de mult i-a venit ideea de a construi o casa ecologica, doar din materiale naturale, de pe vremea cand a fost plecat in strainatate si a cunoscut-o pe sotia lui, Ann, care avea o locuinta asemenetoare. De cand a aflat de dorinta lui Paul, fratele sau Cristian l-a sustinut. Partea ce mai grea a fost gasirea mesterilor potriviti deoarece la noi in tara nimeni nu intelegea conceptul si felul in care o astfel de constructie ar putea fi realizata. La noi in tara exista o traditie destul de indelungata a caselor din lemn si se pot gasi usor mesteri care sa te ajute cu o astfel de constructie, multi constructori sunt acum pe internet, dar pentru ceea ce a vrut Paul sa realizeze au fost mai greu de gasit oamenii potriviti. Obtinerea avizelor nu a fost nici ea usoara dar pana la urma casa ecologica din lemn, paie si muschi de copac a fost realizata cu succes. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Cabane-din-lemn-si-case-de-vacanta.html)

Pentru realizarea locuintei a fost necesara o investitie de 400 de baloti de paie si aproximativ 10000 de euro. Pentru a creste rezistenta balotilor, constructorii au folosit un cric de masina pentru a-i presa. Casa ecologica a fost tencuita cu un amestec din paie si nisip cu denumirea de cob.

Pentru a o construi, Paul a luat cursuri in Belgia si s-a folosit de experienta lui de inginer. A fost nevoie de mult munca si batai de cap dar rezultatul este remarcabil. Temperatura din interior este foarte placuta deoarece toti peretii respira iar izolatia termica pe care materialele naturale o ofera este buna. Turistii nu se lasa asteptati si platesc pentru o camera 40 de euro iar pentru a inchiria toata casa ei scot din buzunar si 100 de euro pe noapte.

Eu cred ca Paul este un exemplu in Romania si ar trebui sa incercam si noi ceilalti materialele alternative de constructie deoarece de multe ori sunt mai ieftine, nu degradeaza mediul iar atmosfera dintr-o casa ecologica este de neinlocuit. Se poate achizitiona lemn pentru constructie de pe portalul afacerilemn.ro (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Cherestea.html)

Surse:
www.mediafax.ro/life-inedit/bistrita-doi-frati-au-construit-o-casa-ecologica-unicat-din-lemn-paie-si-muschi-de-copac-16580644
m.libertatea.ro/detalii/articol/si-au-construit-o-casa-din-paie-si-pamant-si-vin-in-vacanta-in-inima-transilvaniei-galerie-foto-1802811
www.ziuanews.ro/revista-presei/galerie-foto-bistrita-doi-frati-au-construit-o-casa-ecologica-unicat-din-lemn-paie-si-muschi-de-copac-care-atrage-ca-un-magnet-turistii-din-toate-colturile-lumii-733643