Padurea amazoniana absoarbe din ce in ce mai putin dioxid de carbon

Postat de

Padurea amazoniana e bolnava si asta este una dintre cele mai ingrijoratoare informatii furnizate de comunitatea stiintifica in ultimii ani, scrie Le Monde. Concluziile unei cercetari uriase desfasurate vreme de trei decenii releva pe frontul climatic o situatie mult mai sumbra decat se estimase anterior: padurea amazoniana – cel mai important motor de producere a oxigenului la nivel planetar – absoarbe din ce in ce mai putin dioxid de carbon iar durata de viata a copacilor din zona s-a scurtat considerabil.

Daca la nivelul anilor 90, Amazonia retragea anual din atmosfera aproximativ doua miliarde de tone de CO2, pe parcursul anilor 2000, nivelul retras a scazut cu o treime ca sa ajunga in prezent la mai putin de jumatate, adica undeva in jurul cifrei de un miliard de tone. „Consecinta acestui fapt este ca dioxidul de carbon se va acumula mult mai repede in atmosfera”, explica Jérôme Chave, cercetator al laboratorului Evolutie si diversitate biologica din cadrul Universitatii Toulouse III-Paul Sabatier, coautor al cercetarii mai sus mentionate.

Inainte sa traga aceste concluzii, cercetatorii au recurs la o munca extrem de migaloasa. Peste 320 de parcele de padure, fiecare de un hectar, distribuite in diverse zone pe suprafata de sase milioane de kilometri patrati ai bazinului amazonian, au fost vizitate la intervale regulate de timp incepand cu anii 80. Cresterea si mortalitatea vegetatiei au fost consemnate cu prilejul fiecarei vizite, in cercetare fiind inclusi toti arborii al caror trunchi avea peste zece centimetri in diametru. Concluzia a fost ca, de la inceputul cercetarii, nivelul mortalitatii vegetatiei a crescut in medie cu 30%.

 

Lasă un răspuns