Pretul lemnului a crescut peste 27 la suta la Romsilva

Postat de

Romsilva a comunicat prin intermediul siteului propriu ca pretul cu care a reusit sa valorifice masa lemnoasa a fost cu  27% peste pretul de evaluare

( incepere a licitatiei )

NA: In mod normal acest lucru ar trebui sa fie imbucurator pentru bugetul de stat dar trebuie sa privim si partea realista a lucrurilor. Cresterea concurentei in obtinerea de masa lemnoasa reprezinta de fapt o reducere a ofertei si o crestere a cererii. Cu alte cuvinte se exploateaza mai putin ( ma rog legal)

Desi se observa eforturi reale si consistente atat din partea societatii civile cat si cel putin din partea unei parti a Romsilva pentru regenerarea padurilor in prezent nu a fost atins nici pe departe pragul de echivalare a taierilor ilegale. Drept urmare pe langa o serie de efecte catstrofale avem si o reducere logica a volumului de masa lemnoasa scoasa la licitatie.

 „Concurenta la licitatiile organizate de Romsilva in primele sapte luni ale acestui an pentru vanzarea de lemn a facut posibila cresterea pretului mediu de vanzare cu peste 27% fata de cel de pornire, aducand un plus de peste 169 de milioane de lei.

Romsilva a oferit la licitatie in primele sapte luni ale acestui an un volum de 6,625 milioane m³ de lemn la un pret mediu de pornire a licitatiilor de 119,72 lei/m³, iar in urma procedurilor legale de valorificare, a fost adjudecat un volum total de 6,287 milioane m³ cu un pret mediu de vanzare de 153,07 lei/m³.

Valorificarea lemnului recoltat din padurile proprietate publica a statului administrate de Romsilva s-a facut permanent prin licitatii, cu respectarea prevederilor actelor normative si asigurarea conditiilor de concurenta libera a operatorilor care indeplinesc conditionarile legale de natura tehnica si financiara.

Ca efect al acestei modalitati de lucru, preturile de valorificare rezultate din confruntarea libera pe piata, au cunoscut o evolutie favorabila prin adjudecare la preturi mai ridicate decat cele stabilite pentru pornirea licitatiilor. ”

NA: Deasemenea cei intersati pot sa descarce „Raport privind modul de indeplinire al Programului de activitate al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, pentru primul semestru al anului 2015

Sursa : biroul de comunicare a RNP

Lasă un răspuns