Vrem sa muncim nu sa cersim!

Postat de

Cred ca cel mai elocvent pentru degringolada industriei romanesti este sloganul acesta : „Vrem sa muncim nu sa cersim„.

Acesta este mesajul uneia dintre pancartele celor cateva  mii de forestieri si lucratori din industria mobilei veniti in Bucuresti sa protesteze impotriva abuzurilor administratiei si a deciziilor tampite care arunca aceasta industrie in haos.Protestul este impotriva coruptiei din sistem, a licitiatiei in plic si a pretului exorbitant impus.

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este în jur de 3.500 – 4.000 fata de cca 5000 cat au  fost anuntati. Nu mai putin de 18 judete si-au anuntat participarea. Pe pancartele afişate de protestatari se pot citi mesaje precum: ‘Vrem licitaţie cu strigare/Nu vrem loz în plic!’, ‘Noi vrem să muncim, nu să cerşim!’, ‘Pădurea nu se vinde la loz în plic’, ‘Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011′, ‘Ai noştri vor să ne distrugă pe noi’ şi ‘Nu cumpărăm coajă la preţ de lemn de lucru’.

Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi’, au precizat forestierii.
Principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier şi, de asemenea, îşi doresc ‘soluţionarea rapidă a acestei situaţii’, deoarece, spun ei, orice zi de întârziere va afecta poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută.

Desemenea situatia exploziva din industria lemnului a dus la readucerea la suprafata a fosndului de 3% din pretul obtinut de catre Romsilva si care trebuia sa mearga doar spre reimpaduriri in vederea asigurarii unei exploatari sustenabile a fondului forestier.

Reamintim ca la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat că, în cazul licitaţiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Consiliul Concurenţei recomandă ca preţ de referinţă utilizarea preţului minim de adjudecare la ultimele licitaţii, precum şi stabilirea acestora în funcţie de condiţiile de piaţă.

Comentarii 6

 1. Trist dar adevarat. Tocmai ce citisem despre Italia si niste fonduri alocate de stat pentru sprijinirea IMM-urilor italiene din domeniu.
  La noi chiar am ajuns sa distrugem singuri tot ce insemna industria de #lemn si #mobila ?
  A si cica la noi este domeniu de dezvoltare strategica ..

 2. Problema este si la cretinul ala cu ordonanta lui cu interzicerea exportului. Semnezi contracte, angajezi oameni cumperi legal bustean si te trezesti ca ce ? Ca vine cineva sa-ti f.. tot ca asa vrea el. Ce daca e tampit? A ajuns in functie, e dreptul lui sa faca tampenii. Bravos. Dar sa faca pe banii lor nu ai mei. Si apropo poate mai face si Romsilva niste cai de acces, ceva pe acolo. Si da mai ecologistilor : noi plantam prin taxele noastre cel putin dubla fata de cat exploatam. Si tot DA lucram legal si exploatam legal.

 3. Este strigator la cer. Chiar nu mai ai ce sa mai faci.
  Sporul forestier natural exista ( taiem mai putin decat se regenereaza/planteaza) , industria si asa schioapa si oarba tot mai functiona dar iata ca vin niste iditoti sa arunce totul in aer. Pai stimabililor daca nu se mai vinde lemnul asta inseamna ca nu mai sunt bani pentru amenajari si impaduriri. Deci tot ce a fost facut bun in ultimii ani dispare pentru ca vreti voi sa aveti un pret la lemn care nu e nici macar in Germania!
  Pe bune am ajuns sa luam mai ieftin bustean din Germania ?! Ce vreti ? Falimentul industriei lemnului ? Pai atunci platiti voi si cu familiile voastre slariile oamenilor si ratele la banci pentru investitiile din industria asta.

 4. WHITEWOOD ION

  Ma tot uit si nu-mi vine sa cred. Peste 130 000 de oameni din industrie. Oameni care lucreaza legal trebuie sa suporte tampeniile celor care au o pozitie de monopol ?
  Ca e de la Romsilva sau ministerul .. pana la urma chiar nu intereseaza. Pana la urma nici Romsilva nu este sat fara caini iar cei din conducere sunt numiti de catre cine ?
  Iar cei din minister de catre cine ?Chiar vreau sa stiu si eu cine se joaca cu destinele a 130 000 de oameni, cu investitiile facute cu buna credinta, etc

 5. Este incredibil cata prostie exista in tara asta. Ministerul zice ca Romsilva, Romsilva zice ca ministerul .. Si uite asa suntem noi cei din industrie la mijloc
  Saraca pisica romaneasca cred ca a ametit complet cu tot aruncatul asta dintr-o curte in alta.
  Felicitari – daca mai aveti si alte documente legale tampite create sub pretextul bunelor intentii va rugam sa le pastrati pentru dvs

Lasă un răspuns