Parchetul stratificat, avantaje si caracteristici tehnice

Postat de

Parchetul stratificat este realizat din placi lipite de lemn de aproximativ 15 mm. grosime si in general vine gata lacuit si slefuit, pregatit pentru a fi montat avand o rezistenta la zgariere similara cu cea a parchetului din lemn masiv.

Parchetul stratificat poate fi de doua tipuri, triplu stratificat sau dublu stratificat. Ca stabilitate, prima varianta ii este superioara celei de a doua dar si pretul este mai ridicat. Lemnul stratului superior de contact este de esenta tare, cel din mijloc de esenta moale si cel inferior din furnir. Miscarea lemnului in timp este redusa cu pana la 80% datorita directiilor fibrelor din cele trei straturi.

Puteti alege din urmatoarea lista de firme producatoare de parchet stratificat, modelul si nuanta care se potrivesc cel mai bine camerei dumneavoastra. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Parchet-stratificat.html)

Caracteristici principale:

– placile sunt slefuite si lacuite, pregatite pentru a fi montate fara a fi nevoie de alte finisaje.
– este usor de montat si intretinut
– este durabil, rezista bine in timp la uzura.
– este stabil.
– bun izolator termic.
– ofera podelei un aspect natural
– bun raport calitate pret

Parchetul stratificat poate fi realizat din diverse tipuri de lemn: stejar, frasin, artar, fag, cires etc. iar aspectul lui mai este influentat si de tratamentul folosit: ulei, ceara sau lac.

Chiar daca poate fi instalat usor de catre oricine si nu este neaparat necesara prezenta specialistului, intotdeauna, montat de o firma speciliazata va arata mult mai bine. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Parchet.html)

Un dezavantaj al acestui tip de parchet consta in faptul ca nu poate fi reconditionat de prea multe ori, ceea ce ii scade durata de viata. Totusi, structura formata din mai multe straturi ii ofera un plus de rezistenta, fiind aproape la fel de rezistent ca parchetul din lemn masiv, doar ca mult mai usor de montat.

Poate exista riscul ca parchetul stratificat sa fie zgariat de mobila, de aceea se recomanda acoperirea picioarelor elementelor de mobilier cu protectii din cauciuc sau pasla.

La intretinere nu pune mari probleme, putand fi sters foarte simplu cu o laveta fina inmuiata in detergent si se recomanda sa fie maturat cu peri moi pentru a se evita zgarierea.

In concluzie, daca doriti o podea cu aspect natural, usor de intretinut si rezistenta, parchetul stratificat poate fi solutia ideala pentru dumneavoastra.

Surse:
www.casamea.ro/bricolaj/finisaje-si-materiale/pentru-pardoseala/parchet-furniruit-vs–parchet-stratificat-15062
blog.tarkett.ro/parchet-laminat-parchet-stratificat-559.html
blog.dacca.ro/parchet-masiv-vs-parchet-stratificat/
www.casabambus.ro/Caracteristici-parchet-triplu-stratificat/