Mai multe motive pentru a-ti construi casa din lemn

Postat de

Acum ceva timp incepusem sa povestesc despre cat de usor este acum de construit o casa din lemn. Deoarece atunci nu am dat foarte multe detalii, as dori sa aprofundam putin subiectul.

Foarte multi oameni se intreaba daca nu cumva o casa din lemn ia foc mult mai repede decat una realizata din BCA, fier beton, caramida sau alte materiale clasice folosite in constructii. Este adevarat, lemnul arde, doar ca aici vorbim de lemn masiv! Acest lemn arde foarte greu, iar dupa aproximativ 30 de minute, cenusa ramasa la suprafata blocheaza focul iar acesta nu mai ajunge in profunzime. Sa nu mai vorbim de faptul ca in general peretii sunt in general placati cu rigips in interior si termoizolatie la exterior, factori ce asigura o protectie suplimentara contra focului. In plus, majoritatea materialelor folosite in constructii au probleme atunci cand intra in contact cu focul. De exemplu, otelul daca este expus la o temperatura de 800 g. C ii scade rezistenta la jumatate. In conditiile acestea, unde este dejavantajul lemnului in raport cu focul?

Scartaitul este o alta presupusa problema ce poate aparea la o casa din lemn, sau nu! Casele din lemn mai vechi intr-adevar, aveau aceasta problema. Mai nou se folosesc tot felul de materiale fonoizolante precum pasla sau cauciucul plasate intre piesele din lemn, in felul acesta scartaitul provocat de doua piese care se freca intre ele este eliminat. Tot prin folosirea anumitor materiale fonoizolante, zgomotul care in mod normal ar trece prin peretii casei din afara sau dintr-o camera in alta sunt estompate.

Crapaturile pot fi o problema pentru o astfel de casa dearece ele apar in mod firesc atunci cand lemnul se usuca in mod natural in timp. Totusi, majoritatea crapaturilor nu afecteza rezistenta casei. Mai nou, lemnul este uscat in uscatorii inainte de a fi prelucrat astfel incat aparitia crapaturilor este mult diminuata. In plus, noua metoda cu CLT elimina complet aceasta problema.

Ciupercile – atunci cand constructia este din lemn ud si inca viu, exista riscul aparitiei ciupercilor, mucegaiului a cariilor si altor insecte. Insa atata timp cat lemnul este uscat in prealabil, aceasta problema este elminata. In general, lemnul pentru case este uscat inainte de utilizare la 120 g. C. La aceasta temperatura, tot ce este biologic in el nu mai rezista. Tot ce ramane este celuloza, cu putina apa, maxim 15% dupa normele UE. Pentru a nu va expune vreunui risc, va recomand cateva companii de incredere din industrie de unde sa va procurati materialele. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Case-lemn-din-panouri-sandwich.html)

Riscul de putrezire – casa din lemn are un risc foarte mic de putrezire. Care sunt motivele pentru care lemnul ar putrezi? Acesta putrezeste atunci cand este expus la foarte multe variatii de umiditate. Concret, atunci cand trece de foarte multe ori prin ciclul uscare – umezire. Datorita termoizolatiei de la exterior, lemnul nu se uda atunci cand ploua iar in interior umezeala in general este mult prea redusa pentru ca acesta sa fie afectat. De asemenea, casa din lemn este protejata de contactul direct cu solul, lucru ce din nou, previne putrezirea. Si sa nu uitam, nu doar lemnul, toate materialele sufera la apa. Betonul de exemplu se exfoliaza si se sparge atunci cand ingheata, iar caramida absoarbe umezeala si se degradeaza in timp.

Rezistenta la cutremur – avand o greutate mult redusa, casa din lemn este mai rezistenta la cutremur decat o casa din beton sau caramida. De asemenea, datorita elasticitatii lui, lemnul absoarbe foarte bine socurile. In acest test, puteti vedea cat de bine rezista cladirile realizate din CLT la cutremur (URL: https://www.youtube.com/watch?v=T08KRyVhyeo)

Este casa construita din lemn o solutie eco? Da, atata timp cat lemnul este exploatat intr-un mod sustenabil, iar in locul unui copac taiat sun plantati altii, natura nu are de suferit deoarece lemnul este o resursa regenerabila. Pe langa acest fapt, producerea pieselor necesare construirii unei case din lemn polueaza mult mai putin mediul decat orice alt material. Nu toate firmele existente pe piata folosesc metode corecte de exploatare a lemnului, insa va recomand sa alegeti din urmatoarea lista de companii specializate in lemn deoarece sunt cu siguranta de incredere. (URL: https://www.afacerilemn.ro/rom/list/Case-lemn-masiv.html)

Nu stiu daca v-am convins cu toate aceste aspecte prezentate mai sus, dar eu cu siguranta imi doresc o casa din lemn!

Linkuri interesante:
http://buhnici.ro/casabuhnici-de-ce-sa-construiesti-cu-lemn/#more-18607

Multi oameni se intreaba daca o casa din lemn este avantajoasa, daca ea rezista la cutremur, foc, apa, sau daca putrezeste. Se pare ca o astfel de casa este solutia optima calitate pret.