Taierile ilegale – atentat la siguranta nationala

Postat de

Un numar de 51 de parlamentari liberali au depus si sustinut un proiect de lege prin care taierile ilegale de lemn sunt considerate drept atentat la siguranta nationala in situatia in care depasesc un 1 ha. Astfel in luna decembrie 2015 proiectul a fost adoptat tacit de catre senat iar ulterior nu mai avea nevoie decat de semnatura presedintelui.

Cei care au inititat proiectul au reclamat problemele grave generate de defrişări de la deteriorarea sănătăţii românilor la alunecări de teren şi inundaţii. Un raport al Curţii de Conturi, citat ca argument în expunerea de motive a legii, spune că valoarea lemnului taiat ilegal depăşeşte 5 miliarde de euro. Desemenea principalii factori implicati in taierile ilegale se pare ca ar fi tocmai cei care sunt pusi sa pazeasca lemnul.

Intr-o expunere de motive se arata ca doar in anul 2010 volumul taierilor ilegale de lemn din cadrul padurilor administrate de catre RNP- Romsilva a inregistrat o valoare de 35 641 mc din care chiar 17 562 mc a fost imputat direct personalului silvic neputand fi inclus nici in infractiuni si nici in contraventii ( = ‘lipsa inventar’ de 49% = … )!!!!

Initiatorii arata ca taierile ilegale provoaca adevarate tragedii prin afectarea securitatii colectivitatilor umane din jurul padurilor -(inundatii, alunecari de teren, etc).

In cadrul demersului lor initiatorii legii au beneficiat de sprijinul societatii civile si a numeroase ONG-uri. Desi marea majoritate a actorilor sociali au sustinut doar aspectele de mediu au existat si voci mult mai lucide si care au luat in considerare si cauzele care au dus la aceasta situatie.Remarcam aici pozitia WWF România care a mentionat ca una dintre cauzele situatiei din prezent este data de declinul/falimentarea ( coordonata as spune eu ..) a procesarii superioare a lemnului fiind favorizate mai mult firmele de exploatare.

În realitate, din anii ’90 procesarea superioară la nivel local a înregistrat un declin treptat iar comunitățile locale au beneficii slable din activitățile de exploatare a lemnului. Piața a devenit dominată de actori precum HS, interesați doar de maximizarea profiturilor, ignorând sustenabilitatea pe termen lung a ecosistemelor forestiere. Aceștia au exploatat lacunele legislative și au creat un model economic ce asigură că partea cea mai semnificativă a veniturilor sunt direcționate către profitul companiei

Desemenea initiatorii au aratat in expunerea de motive faptul ca taierea ilegala a lemnului are drept efect afectarea dramatica a exploatarii sustenabile si implicit a industriei de exploatare si prelucrare a lemnului. Astfel rarirea prin taieri ilegale si reducerea consistentei cu peste 50% fata de cea prevazuta prin amenajamentul silvic se considera ca va duce la afectarea radicala a ecosistemelor forestiere.

Initiatorii demersului legislativ sunt considerati a fi membrii echipei ‘Romania te iubesc’ in cadrul campaniei impotriva taierilor ilegale. Proiectul are o vechime de cca 3 ani.

Legea a fost promulgata de catre presedintele Romaniei in data de 10 ianurie.

Comentarii 4

  1. Buna ziua ,
    A-ti vazut un angajat ROMSILVA sa faca GREVA , pentru salarul primit ?
    Problema nu la agenti economici este , problema este la angajati ROMSILVA.
    Doamne multe campanii electorale , s-a platit din padurile statului.
    De ce nu este curaj pentru a spune lucrurile pe nume ,de ce se arunca cu noroi in agenti economici ?
    Nimeni nu poate taia lemn in padure fara stirea angajatilor ROMSILVA ( mai ales zeci hectare , la ras )
    Atata timp cit , nu se face curat in interioru ROMSILVA , nu o sa fie niciodata clarificata taierile ilegale.

    Stiti proverbul ” HOTI SCRIGA HOTII ” si ” LA HOT ESTE FRICA DE HOTI”

    Verificati averile celor care au lucrat in sistem si mai lucreaza si o sa constata-ti ca au neamuri ( copii , sotii , soacre , frati , etc. ) foarte bogati.

    1. Da, asa este. Aveti dreptate.
      „Lupul paznic la oi”. Pana la urma platesc agentii economici de doua ori „lipsurile” altora din gestiune.
      Odata platesc prin taxe si impozite. A doua oara platesc prin preturi majorate artificial la materia prima.
      Iar pentru toate astea drept multumire mai sunt si injurate toate firmele din industria lemnului fara discriminare.

    1. Nu inteleg de ce trebuie sa suferim noi cei din industrie pentru tampeniile si furturile altora.
      Nu este de ajuns ca acum nu avem nici reimpaduriri ( care trebuiau facute acum ceva vreme ) iar pe deasupra ne trzim si cu un pret la materia prima majorat. Pai de unde sa tot dam ca mai avem putin si venim cu bani de acasa.

Lasă un răspuns