Peste 20% crestere in industria de mobila

Postat de

Mobila romaneasca a incheiat anul 2016 cu o crestere de peste 20%.
Conform datelor statistice pentru anul 2016 mobila a avut o evolutie foarte buna, din ce in ce mai multi romani fiind interesati sa investeasca.
Astfel consumul de mobila si mobilier a cunoscut o crestere spectaculoasa iar ca structura in preferintele consumatorilor primele locuri au fost ocupate de canapele, scaune si paturi. Ca volum. Ca valoare romanii au preferat in continuare sa aloce cele mai mari bugete pentru mobilier de bucatarie.
Tot ca structura dar de data aceasta din punct de vedere a importantei acordate de consumatori mobila a castigat un merituos loc 5 imediat dupa mancare, intretinere, bautura si haine.
Pe langa aceasta crestere a indutriei de mobila anul 2016 a mai marcat o noua premiera: pentru prima data in ultimii 50 de ani Romania a importat mai multi busteni decat a exportat.
Principalele zone de export raman in zona traditionala (orient, europa centrala, europa de vest).
Desi a fost afectata in cadrul anului 2016 de numeroase scandaluri, industria romaneasca a lemnului si cea a mobilei au reusit sa-si consolideze pozitia. Astfel industria de mobila a ajuns la un nivel de 7% in cadrul exporturilor si un nivel de 3% din PIB, reusind performanta de a ocupa un numar de peste 150 000 de angajati.

Profitand de trendul crescator al consumului de mobila in Romania, marile lanturi de magazine de profil, printre care si Ikea, au anuntat o cresterea substantiala a investitiilor planuind deschiderea de noi unitati de desfacere.

Lasă un răspuns